Neem nu het voorbeeld van de digitale belastingaangifte. In se is het niet veel meer dan het papieren document dat nu online in te vullen is. “In die digitale aangifte staan nog steeds een heleboel punten die voor het gros van de mensen niet van toepassing zijn”, zegt Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots. “In principe weet de overheid, met alle data waarover ze beschikt, welk zaken voor jou belangrijk zijn en welke helemaal niet.”
Er is dus veel meer maatwerk mogelijk, volgens Van De Vyver. De overheid kent jouw gegevens en weet dus ook of je al dan niet in aanmerking komt voor premies, verhoogde tegemoetkomingen, studiebeurzen,... “Door al die data te bundelen, zou je als burger zelf niets meer moeten uitzoeken. De overheid weet het en kan het jou dus melden via een digitale applicatie.”
Volgens Van de Vyver haalt ook de overheid daar zijn voordeel uit. “Als alle data verzameld en gebundeld kan worden, kan de overheid simulaties uitvoeren. Als een regering een premie wil geven aan alle starters die een eerste woning willen aankopen, kan ze weten hoe groot die doelgroep is en kan ze dus ongeveer weten hoeveel aanvragen ze kan verwachten. En dus ook hoeveel het zou kosten.”
Maar, en daar wringt het schoentje: privacy blijft een bijzonder groot aandachtspunt. “Dat beseffen we ook”, zegt Van de Vyver. “De ironie is dat we al onze data zomaar te grabbel gooien aan Facebook en Instagram. We aanvaarden alle cookies op eender welke website. Maar wanneer het over de overheid gaat, denken we daar plots heel anders over. Uiteraard moet de overheid daar heel hard over waken. Overheden zitten op heel veel data én ze hebben in heel wat domeinen ook een gigantische expertise in huis. Het komt er nu vooral op aan om die expertise beter te ontsluiten naar de burger. Bedrijven die met vernieuwende technologie bezig zijn, kunnen de overheid daarbij helpen.”
I love receiving inspiring questions. Feel free to challenge my mind!